Wie is Wie

Deze wie is wie is nodig omdat de winkel is al lang niet meer alleen de winkel is. Dit was eigenlijk ook nooit mijn bedoeling. Ik ben dit avontuur aangegaan vanuit mij zelf. Wat miste ik als moeder van twee jongens die soms iets meer aandacht vragen omtrent hun opgroeien. Ik ben toen begonnen met speelgoed maar inmiddels komen er ook ook steeds meer activiteiten bij. Dit kunnen workshops zijn, maar ook lezingen, speelgroepen enz. Mijn doel is om een Kind-oudercentrum te worden waar iedere ouder terecht kan voor mooi speelgoed, leuke gespreksgroepen, speelgroepen, kinderfeestjes enz. Natuurlijk vind ik zelf alles veel te leuk maar helaas kan ik niet alles zelf doen. Daarom is er een hele leuke groep met professionals zich aan het verzamelen rond de winkel. Zij verzorgen de speelgroepen, de workshops enz. Daarmee kan ik een gevarieerd programma aanbieden en kunnen jullie hier terecht met je vragen.

Ik zelf vind het dan altijd wel heel fijn om te weten met wie ik te maken heb. Daarom hieronder even een voorstelrondje van wie is wie.

Irene Steunebrink, Eigenaar ûnder-wiisR: bewegen = leren.

Op de kerstmarkt in Harich liep ik langs de kraam van “Beleef het Us”, en ik moest wel blijven staan. Wat een prachtig speelgoed! Ik raakte met Nina aan de praat en al snel kwamen we bij onze gedeelde passie: Nina vanuit de zintuiglijke prikkelverwerking en ik vanuit Bodymap. 

Zes jaar geleden heb ik de opleiding Bodymap in België gedaan. Hierbij staan het niet goed integreren van de reflexen centraal. 

Als leerkracht basisonderwijs was ik al jaren zoekende naar het gedrag van kinderen waar ik de vinger niet op kon leggen. Bodymap gaf mij eigenlijk alle antwoorden. Hoe kan het dat kinderen moeite hebben met stil zitten, op hun kleren kauwen, een slecht handschrift hebben, naast hun schrift schrijven, zelf de beker niet los kunnen krijgen etc.

Na al deze jaren ben ik nu Bodymap trainer en lesgever in Friesland. Een fantastische uitdaging. Daarnaast geeft ik vanuit mijn eigen bureau ûnder-wiisR ook cursussen bewegend leren. 

Vanuit onze gedeelde passie hebben Nina en ik elkaar vaker opgezocht en zijn we steeds enthousiaster geworden over elkaars expertise. We denken dat we elkaar alleen maar kunnen versterken in onze zoektocht naar een betere speel- en leeromgeving voor onze kinderen. Kinderen weten niet beter maar wij kunnen ouders en professionals die met kinderen werken, wel wakker schudden. 

Vanaf heden zal ik zo nu en dan een artikel schrijven die ook u de ogen kunnen openen. Daarnaast zullen er zo nu en dan beweeglessen voor kinderen gegeven worden. 

Ik heb veel zin in de samenwerking. Samen gaan we het beleven. 

Volg haar op facebook.

irene steunebrink. een van de professionals achter de workshops

Janine van der Kooi, eigenaar van Fierzien (o.a. speelgroepen)

‘Spelen is de hoogste vorm van ontdekken’ staat op Nina haar flyer. En dat is precies wat er in de ouder-kindspeelgroep van FierZien gebeurd. 

Mijn naam is Janine en sinds de zomer van 2023 organiseer ik ouder-kindspeelgroepen in Friesland, waaronder bij Beleef het Us in Sneek. In de ouder-kindspeelgroep komen ouders met hun kind(eren) in de leeftijd van 4 tot 30 maanden een aantal ochtenden spelen. De speelochtenden richt ik in vanuit de visie van Emmi Pikler. Emmi Pikler was een kinderarts en pedagoog die ruim 30 jaar baby’s, dreumesen en peuters heeft geobserveerd in hun bewegingsontwikkeling en spel. Hierbij kwam ze tot verrassende ontdekkingen en inzichten. Deze kennis en inzichten deel ik tijdens de speelochtenden met de ouders. 

Toen mijn jongste zoon 9 maanden oud was, heb ik met hem deelgenomen aan zo’n speelgroep. Door alle kennis, inzichten en vaardigheden die ik daar aangereikt kreeg, veranderde mijn kijk op mijn zoon en zijn spel en ontwikkeling. Ik vond het bere-interessant en ik wilde hier meer over weten. En tada, dat heeft geresulteerd in de ouder-kindspeelgroepen van FierZien!

De ruimte bij Nina leent zich erg goed voor de ouder-kindspeelgroep! En je kunt ook nog direct speelmateriaal bij Nina aanschaffen, waar je kind in de speelgroep zo graag mee speelt. Handig toch?!

Ben je nieuwsgierig naar de ouder-kindspeelgroep? Je bent van harte welkom om een ronde mee te doen met je baby of dreumes. Heb je geen baby of dreumes (meer)? Je mag gerust eens komen kijken op afspraak. 

Volg me op Facebook en Instagram voor actuele informatie over de ouder-kindspeelgroepen.

Link Facebookhttps://www.facebook.com/fierzien

Link Instagram: https://www.instagram.com/fierzien.nl

Iris van der Wal – Logopediste in het speciaal onderwijs

Het leukste beroep van de wereld, dat heb ik! Al 25 jaar logopedist, nog steeds geniet ik van het werken met kinderen en sinds 15 jaar doe ik dat in het speciaal onderwijs.

Wie ik ben? Mijn naam is Iris, daar ben ik heel blij mee want het betekent “regenboog”. Ik houd heel veel van kleur, van spelen en van me verdiepen in de leefwereld van kinderen. Zelf heb ik er helaas geen maar door familie, vrienden en mijn werk heb ik er des te meer om mij heen.

In het speciaal onderwijs werk ik met kinderen met een (meervoudige) handicap. Naast een verstandelijke beperking is er vaak nog meer aan de hand. Dat vraagt om een flinke dosis creativiteit én goed observeren en waarnemen. Mijn uitgangspunt tijdens de logopedie-sessies is spelen en het kind volgen. Ik zeg expres sessie want officieel heet het behandeling. Dat vind ik geen fijn woord want ik behandel niks, ik voeg toe en pas aan. Samen met het kind. 

Waar we dan aan werken? Onder andere het stimuleren van de communicatie, de spraaktaalontwikkeling en het verbeteren van verstaanbaarheid. 

Soms spreken kinderen helemaal nog niet, soms enkele woordjes of wel volledige zinnen maar verstaan wij het nog niet voldoende. Ik kijk dan naar de beste manier om te zorgen dat een kind zich goed kan uiten en de omgeving goed kan begrijpen. 

Dat is belangrijk om je fijn te voelen in het leven en om mee te kunnen doen in de wereld om je heen.

Nina heeft me gevraagd om mijn ervaringen en expertise te delen en dat doe ik heel graag! Er valt zoveel te vertellen over de communicatieve ontwikkeling van kinderen. Lezen jullie mee?

Groetjes, Iris

Iris van der Wal