Motoriek bij het jonge kind (0 & 1 jaar)

Gastblog van Janine van der Kooi, eigenaresse van Fierzien. Ze verzorgt de speelgroep bij o.a. Beleef het Us Speelgoed

spelend kind met sensorische bijtballen van

In onze prestatiemaatschappij zijn we bij het jonge kind erg gefocust op de mijlpalen: omrollen, kruipen, staan en lopen. ‘Rolt jouw kind al om? Loopt die van jou al los?!’ Iedere ouder heeft deze vragen wel voorbij horen komen. Door deze vragen voelen veel ouders druk om hun kind te helpen bij het leren omrollen, staan en lopen. Maar is dat nodig?

Als je een kind iets leert, neem je zijn kans weg om het zelf te ontdekken.

Nee, een kind helpen in de ontwikkeling van zijn motoriek is niet nodig. 

Emmi Pikler deed in de jaren 50, 60 en 70 onderzoek naar de bewegingsontwikkeling van jonge kinderen. Zij observeerde honderden kinderen in het kindertehuis waar zij de leiding had. Al deze observaties legde zij (en haar team) nauwkeurig vast. En wat bleek; alle kinderen leerden omrollen, kruipen, zitten en staan zonder dat zij daar hulp van een volwassene bij kregen. Je kunt als volwassene dus afwachten tot je kind op zijn eigen tijd gaat omrollen, kruipen, zitten en staan.

Wat is het voordeel van het eigen tempo van het kind volgen?

> Het kind voert pas een volgende houding/beweging uit, als het daar fysiek en mentaal aan toe is. De spieren zijn er klaar voor en het brein is er klaar voor. 

> Het kind ervaart dat het zelf dingen kan leren. Dit leren leren ervaart het kind als plezier, en geeft zelfvertrouwen.

> Het kind zal soepeler en behendiger bewegen.

> Het kind kent zijn eigen grenzen, kan beter risico’s inschatten en zal zijn evenwicht beter kunnen bewaren. 

Heb vertrouwen en vertraag, zodat je kind kan ervaren dat het helemaal zelf kan bewegen. Ga jij de uitdaging aan om je kind zo weinig mogelijk te helpen bij het gaan omrollen, kruipen, staan en lopen?!

Als je meer wil weten en ervaren hoe dit proces in de praktijk geobserveerd kan worden, dan is het misschien leuk om deel te nemen aan de speelgroep in de filosofie van Emmi Pikler. Janine organiseert elke maandag ochtend een leuke groep waarin kinderen in de leeftijd 6 maanden tot 2,5 jaar lekker ontdekken en hun grenzen verleggen. Als ouder leer je ontzettend veel over jou rol in het spel en waar kinderen zelf al toe is staat zijn zonder jou hulp.

De huidige groep is lekker gevuld, maar in januari 2024 start er weer een nieuwe ronde. Bij voldoende aanmeldingen worden er dan ook twee groepen gemaakt. Een babygroep en een peutergroep. Voor meer informatie over de speelgroepen en de filosofie van Emmi Pikler zoals Janine hem inzet kun je vinden op haar website: Fierzien