Motoriek bij het jonge kind (0 & 1 jaar)

Motoriek bij het jonge kind (0 & 1 jaar)

Gastblog van Janine van der Kooi, eigenaresse van Fierzien. Ze verzorgt de speelgroep bij o.a. Beleef het Us Speelgoed

In onze prestatiemaatschappij zijn we bij het jonge kind erg gefocust op de mijlpalen: omrollen, kruipen, staan en lopen. ‘Rolt jouw kind al om? Loopt die van jou al los?!’ Iedere ouder heeft deze vragen wel voorbij horen komen. Door deze vragen voelen veel ouders druk om hun kind te helpen bij het leren omrollen, staan en lopen. Maar is dat nodig?

motoriek

Als je een kind iets leert, neem je zijn kans weg om het zelf te ontdekken.

Nee, een kind helpen in de ontwikkeling van zijn motoriek is niet nodig. 

Emmi Pikler deed in de jaren 50, 60 en 70 onderzoek naar de bewegingsontwikkeling van jonge kinderen. Zij observeerde honderden kinderen in het kindertehuis waar zij de leiding had. Al deze observaties legde zij (en haar team) nauwkeurig vast. En wat bleek; alle kinderen leerden omrollen, kruipen, zitten en staan zonder dat zij daar hulp van een volwassene bij kregen. Je kunt als volwassene dus afwachten tot je kind op zijn eigen tijd gaat omrollen, kruipen, zitten en staan.

Wat is het voordeel van het eigen tempo van het kind volgen?

> Het kind voert pas een volgende houding/beweging uit, als het daar fysiek en mentaal aan toe is. De spieren zijn er klaar voor en het brein is er klaar voor. 

> Het kind ervaart dat het zelf dingen kan leren. Dit leren leren ervaart het kind als plezier, en geeft zelfvertrouwen.

> Het kind zal soepeler en behendiger bewegen.

> Het kind kent zijn eigen grenzen, kan beter risico’s inschatten en zal zijn evenwicht beter kunnen bewaren. 

Heb vertrouwen en vertraag, zodat je kind kan ervaren dat het helemaal zelf kan bewegen. Ga jij de uitdaging aan om je kind zo weinig mogelijk te helpen bij het gaan omrollen, kruipen, staan en lopen?!

Als je meer wil weten en ervaren hoe dit proces in de praktijk geobserveerd kan worden, dan is het misschien leuk om deel te nemen aan de speelgroep in de filosofie van Emmi Pikler. Janine organiseert elke maandag ochtend een leuke groep waarin kinderen in de leeftijd 6 maanden tot 2,5 jaar lekker ontdekken en hun grenzen verleggen. Als ouder leer je ontzettend veel over jou rol in het spel en waar kinderen zelf al toe is staat zijn zonder jou hulp.

De huidige groep is lekker gevuld, maar in januari 2024 start er weer een nieuwe ronde. Bij voldoende aanmeldingen worden er dan ook twee groepen gemaakt. Een babygroep en een peutergroep. Voor meer informatie over de speelgroepen en de filosofie van Emmi Pikler zoals Janine hem inzet kun je vinden op haar website: Fierzien

Ervaringen

Wij hebben voor onze dochter van 9 een slijmworkshop gedaan. Absoluut een succes: Nina is betrokken, je hebt de bende niet in huis en het is niet duur. En het belangrijkste: de kids hebben enorm genoten!

- M.

Afgelopen weekend kinderfeestje gehad bij het Beleef het Us, we werden vriendelijk ontvangen door Nina. We wachten tot alle kindjes er waren en liepen we naar haar prachtige winkel. We gingen eerst de cadeautjes uitpakken en daarna kregen we wat lekkers. Wij hebben gekozen voor het slijm kinderfeestje, wat een feest! Kinderen waren dol enthousiast! Na afloop mochten ze nog even spelen in de winkel en kregen alle kinderen nog een leuk recept mee na huis en natuurlijk hun zelfgemaakte slijm. Onze dochter heeft de middag van haar leven gehad!

- J. Mulder

Ondanks dat ik mezelf zag als moeder met ervaring toch weer veel nieuwe inzichten gekregen tijdens de speelochtenden!

- H.S.

Benieuwd naar alle
activiteiten?