Lekker spelen op blote voeten

Lekker spelen op blote voeten

geschreven door: Irene Steunebrink, ûnder-wiisr

Trekt uw kleine ook steeds de sokken maar weer uit? Eigenlijk geeft uw zoon/dochter hiermee al aan dat het heel graag op blote voeten wil. Een verstandige keuze van uw kleintje. Ik ga proberen om uit te leggen waarom dit juist moet toejuichen.

blote voeten

Voordelen van blote voeten

  • Met blote voeten kan uw kindje veel beter de plantaire reflex oefenen. Het grijpreflex van de voeten. Wanneer we de kinderen al jong sokken en nog leukere schoentjes aan trekken belemmeren we de ontwikkeling van de voet. Zo ontstaan “stijve” voeten, voeten die niet soepel zijn.
  • Daarnaast zorgen schoenen ervoor dat we slanke voeten krijgen, maar bredere voeten zijn beter, want dan hebben we meer draagvlak.
  • Op blote voeten worden alle zenuwuiteinden gevoed. Zij staan in direct contact met onze hersenen. En dit stimuleert het geheugen.
blote voeten

Hoe stimuleer je de voeten?

Jonge kinderen ervaren geen pijn op blote voeten (en knieën). Zij kruipen en/of lopen zo over een grindpad. Dat is dus een prima oefening.

De bewegingslessen op school geef ik dan ook op blote voeten. (Het scheelt een hoop geveter bij de kinderen😉.) Zo trainen we de plantaire grijpreflex. We voelen zo veel beter de balans in ons lichaam.

Ook in de zomer bij het buiten spelen stimuleren we de blote voeten. Veel juffen roepen dat buiten de zandbak de schoenen weer aan moeten, maar geef ook op de tegels en in het gras de kinderen de ervaringskans van het voelen met de voeten. Daar worden ze gelukkig van.

Succes.

Tip uit de winkel

Zoals je net hebt gelezen, is leven op blote voeten heel erg goed. Dit geldt ook voor spelen. Om dit soms een extra setje te geven, kun je de voelmatten gebruiken van Muffik.

Op dit moment zijn er twee varianten van aanwezig in de winkel. Een zachte en een hardere variant. In beide gevallen kun je de voeten uitdagen op verschillende ondergronden. Natuurlijk kan je dit ook bereiken door zelf een mooi blotevoetenpad te maken. Maar soms is het fijn als je het kant-en-klaar hebt liggen.

Deze matten zijn ontworpen in samenwerking van fysiotherapeuten, orthopeten en ergotherapeuten. Hun doel was om een hulpmiddel te ontwerpen waarin de voet gevormd wordt op een gezonde manier. Zijn je voeten namelijk gezond dan ben jij ook gezonder. De matten zorgen ervoor dat kinderen geen platvoeten meer hebben, dat hun houding beter wordt, waardoor rugklachten en vergroeiingen minder worden.

Kortom: de matten zijn naast leuk ook ontzettend goed voor de ontwikkeling van je kindje.

blote voeten

Ervaringen

Wij hebben voor onze dochter van 9 een slijmworkshop gedaan. Absoluut een succes: Nina is betrokken, je hebt de bende niet in huis en het is niet duur. En het belangrijkste: de kids hebben enorm genoten!

- M.

Afgelopen weekend kinderfeestje gehad bij het Beleef het Us, we werden vriendelijk ontvangen door Nina. We wachten tot alle kindjes er waren en liepen we naar haar prachtige winkel. We gingen eerst de cadeautjes uitpakken en daarna kregen we wat lekkers. Wij hebben gekozen voor het slijm kinderfeestje, wat een feest! Kinderen waren dol enthousiast! Na afloop mochten ze nog even spelen in de winkel en kregen alle kinderen nog een leuk recept mee na huis en natuurlijk hun zelfgemaakte slijm. Onze dochter heeft de middag van haar leven gehad!

- J. Mulder

Ondanks dat ik mezelf zag als moeder met ervaring toch weer veel nieuwe inzichten gekregen tijdens de speelochtenden!

- H.S.

Benieuwd naar alle
activiteiten?