Kleur en hoe belangrijk dat is voor je kind

Kleur en hoe belangrijk dat is voor je kind

Ik loop al een week met het maken van dit blogbericht in mijn hoofd. Het is namelijk een onderwerp dat echt heel erg gevoelig ligt in de huidige maatschappij als het gaat om ouderschap. Ik gooi hem er ook maar gelijk in: KLEUR.

kleur

Ik zit veel op internet te zoeken om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in ouderschap. Wat leeft er, welke trends zijn er, maar bovenal welke onderwerpen zijn erg hot op dit moment. Eigenlijk is het onderwerp kleur altijd een onderwerp geweest maar met verschillende doelen.

Leven zonder kleur

De reden waarom ik het maar weer aanhaal in een blogbericht is omdat het vergeten wordt. En dat is echt waar. Heel veel mensen willen namelijk zo neutraal mogelijk leven. Alles moet beige, wit of andere natuurtinten. Dit wordt niet alleen in het interieur doorgevoerd maar ook in speelgoed van kinderen en zelfs de kledingkeuze van kinderen. Kinderen springen er niet meer uit. Alles is zo nietszeggend.

Kleur leidt soms tot verrassende ontdekkingen

De reden waarom ik hier toch tegenin ga, is de onwetendheid waarmee ouders dit doen. Ik kwam vorige week een tiktok filmpje tegen van een moeder die de titel had; overstag gegaan….

Door de titel was ik erg geïnteresseerd maar ergens had ik al het gevoel dat ik wist waar het over zou gaan. En ja hoor. Ze begon het filmpje met ; “iedereen die mij kent weet dat ik echt een beigemoeder ben”. Vanaf dat moment wist ik wat er ging komen. Alles bij haar in huis is 50 tinten beige inclusief het kindje en het speelgoed. Haar kindje was die week op visite geweest bij zijn opa en daar had hij een mobiel boven de box gehad met allemaal kleuren. Tot grote verbazing van mama was haar kindje helemaal blij geworden. Ze had dit opgepakt en had nu ook zo’n vreselijk ding in haar huis ( haar woorden). Ik was kort geneigd om hier op te reageren met de informatie die ook in deze blog ga delen, maar heb me uiteindelijk ingehouden om problemen te voorkomen, want dit is helaas geen moeder die een uitzondering vormt. Ik ben zelf vaker de uitzondering met mijn kleuren.

Mijn vraag is of er ouders en verzorgers zijn die weten waarom het kindje zo blij werd?

Ik hoop oprecht dat ik n.a.v. dit blog plat wordt gebeld met het antwoord; natuurlijk weten we dat. Dan zijn we op de goede weg.

kleur

Hoe ontwikkelt het zicht van kinderen zich?

Voor degenen die het niet weten hier een klein beetje onderricht. Wanneer kinderen worden geboren kunnen ze alleen de zware contrasten zien van zwart en wit. Daarom zijn de eerste boekjes en speelkaarten van de allerkleinsten vaak alleen in zwart en wit. Dit helpt ze te focussen en daardoor hun zicht te ontwikkelen. Wanneer de kinderen een maandje of 3 à 4 zijn komt daar de kleur rood bij. En alleen rood. Daardoor worden speelgoed van de allerkleinsten ook gemaakt in de primaire kleuren. Want na rood, komt blauw en daarna groen enz. enz. Dit proces duurt tot ongeveer 2 jaar en dan mag je ervan uitgaan dat kinderen bijna alle kleuren kunnen onderscheiden in zicht. In die hele 2 jaar zien ze geen beige, wit of andere natuurtinten.

Wanneer je speelgoed aanbiedt in de kleuren rood, blauw, geel enz. dan zorg je je ervoor dat kinderen worden getrokken naar het onderwerp en ontwikkelen ze hun ogen en hebben ze op latere leeftijd geen zichtproblemen.

Kleur helpt ook bij zichtproblemen

Nu zeg ik niet dat kleur zichtproblemen oplost, maar sommige afwijkingen zijn wel minder.

Deze manier van werken is al heel oud en heb het aan den lijve meegemaakt. Mijn zusje is blind geboren. Dit was een erfelijke afwijking. Uit onderzoek bleek dat de oogzenuw niet aan elkaar was gegroeid. De oogarts van mijn zusje adviseerde mijn ouders toen, om de baby felgekleurde sokjes aan te doen. En haar speelgoed aan te bieden met felle kleuren waardoor haar ogen zich konden fixeren en mogelijk konden herstellen. Mijn ouders hebben dit keurig gedaan. Het was overigens in de jaren 80 makkelijk omdat er toen nog overal kleur was. Ik zeg wel eens gekscherend dat mijn ouders niet alleen mijn zusje die hebben aangedaan maar ook mij. Als ik oude foto’s van vroeger bekijk dan zie ik er vergeleken met nu uit als een clown. Felgekleurde broek, trui en zelfs de schoenen waren allemaal met kleur.

Lang verhaal kort. Het hielp, door de kleuren zijn de oogzenuwen aan elkaar gegroeid en kan vandaag de dag mijn zusje goed zien, zelfs zonder een bril o.i.d.

kleur

Zorg voor balans

Vanwege deze ervaringen en mijn ervaringen met mijn eigen kinderen maar ook klanten ben ik altijd heel erg gebrand op kleur. Zorg dat het in huis is. Je hoeft van mij echt niet in de regenboog te gaan wonen. Dat is ook weer teveel van het goede, maar sluit het alstublieft niet uit. Zorg dat er neutraal speelgoed is, maar ook zeker items met kleur en dan het liefst zo fel mogelijk. Je helpt je kind hier echt heel erg mee en ik ga ervan uit dat we dat toch allemaal willen.

Dus voor de (aanstaande) ouders, loop alstublieft niet de winkel voorbij met de uitspraak; ‘dit past niet in mijn huis’ maar zeg ‘oh wat fijn, mooi speelgoed met kleur, zie mij verantwoord bezig zijn’. Echt jongens we kunnen zo het verschil maken en het is een kleine moeite. En daarbij komt toen wij klein waren werden we ook blij van kleuren dus waarom zouden we dit onze eigen kinderen ontzeggen. Zo volwassenen zijn we toch niet geworden dat we vergeten zijn hoe het is om een kind te zijn?

Ervaringen

Wij hebben voor onze dochter van 9 een slijmworkshop gedaan. Absoluut een succes: Nina is betrokken, je hebt de bende niet in huis en het is niet duur. En het belangrijkste: de kids hebben enorm genoten!

- M.

Afgelopen weekend kinderfeestje gehad bij het Beleef het Us, we werden vriendelijk ontvangen door Nina. We wachten tot alle kindjes er waren en liepen we naar haar prachtige winkel. We gingen eerst de cadeautjes uitpakken en daarna kregen we wat lekkers. Wij hebben gekozen voor het slijm kinderfeestje, wat een feest! Kinderen waren dol enthousiast! Na afloop mochten ze nog even spelen in de winkel en kregen alle kinderen nog een leuk recept mee na huis en natuurlijk hun zelfgemaakte slijm. Onze dochter heeft de middag van haar leven gehad!

- J. Mulder

Ondanks dat ik mezelf zag als moeder met ervaring toch weer veel nieuwe inzichten gekregen tijdens de speelochtenden!

- H.S.

Benieuwd naar alle
activiteiten?