Ik kan het zelf!!!

Ik kan het zelf!!!

Gastblog van Irene Steunebrink, Eigenaar ûnder-wiisR: Bewegen = Leren. Beweegcoach, beweegjuf, visueel screener en trainer, kindercoach.

“Ik kan het zelf!!!” Dit hoorde ik vroeger vaak in de klas. Een uitspraak van kinderen die vertrouwen hadden in zichzelf. Maar tegenwoordig mis ik dit als leerkracht. Een kind gaf aan dat het het zelf wil proberen omdat het het nog niet kon. Let daarbij ook op het woordje ‘nog’.

zelf

Een kind zoekt uitdagingen

Dat begint al op jonge leeftijd. Alles wat een kind leert, leert het zelf door middel van beweging.

(Denk maar aan dat eerste levensjaar waarin en kind gaat rollen, zitten, kruipen, staan en daarna lopen.) Het belang van bewegen blijft zich ontwikkelen. En alles wat een kind zelf doet, daarmee groeit het zelfvertrouwen.

Wat kan een kind trots zijn op iets wat het zelf heeft gemaakt. Of wanneer het hem zelf lukt.

Als volwassenen mogen wij dit proces begeleiden. Maar we moeten niet vergeten dat een kind het uiteindelijk zelf moet doen.

Op school zie ik toch vaak dat (gehaaste) ouders het maar snel voor de kinderen doen.

Tassen worden in manden gelegd door ouders. Benodigdheden worden er door ouders uitgehaald. Jassen worden voor het kind aan de kapstok gehangen. Maar dat kan het kind allemaal zelf.

We maken het onze  kinderen te makkelijk, waardoor ze niet alle motorische vaardigheden meer ontwikkelen.

Deze motorische vaardigheden zijn belangrijk voor het leren en de schoolrijpheid. Maar ook voor het zelfvertrouwen van een kind. Pas als een kind zijn eigen lichaam motorisch onder controle heeft, kan het tot leren komen. Maar tegenwoordig kiezen we vaak de weg van de minste weerstand. We geven de kinderen schoenen met klittenband omdat het niet kan veteren. Maar zo leert het kind geen veteren.

zelf

Ook het losdraaien van de dop van de beker is lastig. Daarom kopen we een beker waar we een dop opzij schuiven en er een rietje tevoorschijn komt.

Het kind is dan zeker zelfredzaam, maar wel op een luie manier.

Blijf uw kind uitdagen. Maak het ze zo moeilijk mogelijk met zoveel mogelijk liefde.

En lukt het nog even niet, geef ze vertrouwen het nog een keer te proberen.

Gun en geef uw kind de tijd en het vertrouwen, zodat ze kunnen zeggen:

“Ik kan het zelf!”

Mvg Irene Steunebrink

In de winkel zijn er verschillende producten te koop die kinderen stimuleert bij het ontwikkelen van vaardigheden en motorische ontwikkeling. Hieronder een kleine greep.

zelf
zelf
zelf

Ervaringen

Wij hebben voor onze dochter van 9 een slijmworkshop gedaan. Absoluut een succes: Nina is betrokken, je hebt de bende niet in huis en het is niet duur. En het belangrijkste: de kids hebben enorm genoten!

- M.

Afgelopen weekend kinderfeestje gehad bij het Beleef het Us, we werden vriendelijk ontvangen door Nina. We wachten tot alle kindjes er waren en liepen we naar haar prachtige winkel. We gingen eerst de cadeautjes uitpakken en daarna kregen we wat lekkers. Wij hebben gekozen voor het slijm kinderfeestje, wat een feest! Kinderen waren dol enthousiast! Na afloop mochten ze nog even spelen in de winkel en kregen alle kinderen nog een leuk recept mee na huis en natuurlijk hun zelfgemaakte slijm. Onze dochter heeft de middag van haar leven gehad!

- J. Mulder

Ondanks dat ik mezelf zag als moeder met ervaring toch weer veel nieuwe inzichten gekregen tijdens de speelochtenden!

- H.S.

Benieuwd naar alle
activiteiten?