Contact maken

Contact maken

Gastblog van Iris van der Wal, logopediste in het speciaal onderwijs

Ik was recent bij Nina in haar winkel, want ik had iets moois gezien. En dan bedoel ik niet voor de leerlingen waar ik mee werk, maar voor mezelf. Want ik speel zelf ook nog heel graag.

contact

Glitters en kleuren: daar maak ik mijn innerlijke kind heel blij mee. En in dezelfde categorie zag ik een prachtige Sensory Bottle staan. Met lettertjes, beestjes en nog meer dingetjes erin. 

Bij mij werkt dat onmiddellijk inspirerend, ik zie meteen een paar kinderen voor me met wie ik die fles kan gebruiken om contact te maken. Samen verwonderen over de inhoud: geluid maken, figuurtjes zoeken, letters zien, korte verhaaltjes bedenken.

Gebaren of woorden koppelen aan die waarnemingen. Ik heb er lol in om zoveel mogelijk toepassingen te bedenken bij materiaal of juist iets te laten ontstaan doordat het kind gaat ontdekken.

contact

Zo heb ik een leerling die nog weinig gericht is op de ander. Ik heb moeite met in beeld verschijnen bij hem. Sinds we hebben ontdekt dat hij bewegen heel leuk vindt, sluit ik tijdens de logopedie daarbij aan en speel met hem in de gymzaal. Ik volg zijn interesse en kijk of ik soms even iets kan toevoegen waardoor hij me waarneemt.

Prikkelend materiaal is dan helpend, dus ik zie nu al voor me hoe ik die Sensory Bottle kan inzetten om zijn aandacht te richten. Hoe we samen de fles ontdekken. En we vanuit dat contact elkaar letterlijk en figuurlijk gaan zien. Ik kan dus niet wachten om dit te gaan onderzoeken!

contact

Contact maken lijkt vaak zo makkelijk maar de ander werkelijk zien en volgen blijkt nog niet zo eenvoudig. Ik kan er heel hard voor gaan werken om het kind mee te krijgen in mijn spelidee… of juist in de achterover leunende rol gaan zitten, iets aanbieden en afwachten wat het kind zelf gaat doen. Mijn ervaring is dat het laatste het beste werkt, zeker met jonge kinderen. 

Wil je hier meer over weten? Dan lees ik het graag, via Nina of mijn eigen Insta-pagina.

Groetjes, Iris

Ervaringen

Wij zijn met onze klas van 8 leerlingen bij Nina geweest. Het ging om een VSO klas waarbij de leeftijd tussen de 11-16 jaar ligt en de leerlingen een ontwikkelingsleeftijd gemiddeld tussen 2-5 jaar hebben. Het was voor ons als leerkrachten best een beetje spannend, zou het uitje passend zijn bij onze doelgroep. We hadden ons ingeschreven voor spelen en een knutselactiviteit. Wat betreft het spel vroeg ik mij vooraf af of het aanwezige materiaal niet veel te klein zou zijn voor onze grote leerlingen. De knutselactiviteit leek mij vooraf al wel passend. Bij binnenkomst in de speelruimte van Nina waren mijn zorgen meteen verdwenen. Al onze leerlingen werden direct geprikkeld en uitgedaagd tot spel. Wij zijn twee uren bij Nina geweest waarbij we wat hebben gedronken en een cakeje hebben versierd, de leerlingen heel veel hebben gespeeld en we een ontzettend leuke sensorische fles hebben gemaakt. Nina haar benadering richting de leerlingen was rustig, geïnteresseerd en afgestemd op de leerling. Dit alles maakte dat de activiteit bij Nina goed passend was voor onze groep leerlingen en zeker voor herhaling vatbaar.

- Juf Marieke

Nina denkt met je mee en neemt de tijd om alles goed voor te bereiden. Haar workshops vallen erg goed in de smaak bij kids en Nina doet er alles aan om dit in goede banen te leiden, met veel enthousiasme.

Wij gaan in de toekomst vaker samenwerken met Nina en zouden haar zeker aanraden wanneer je een leuke, laagdrempelige kinderworkshop wil!

- Organisatie Markt van het Noorden

Wij hebben voor onze dochter van 9 een slijmworkshop gedaan. Absoluut een succes: Nina is betrokken, je hebt de bende niet in huis en het is niet duur. En het belangrijkste: de kids hebben enorm genoten!

- M.

Benieuwd naar alle
activiteiten?